www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws

www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws

Sretan & zaljubljen

07.06.2008., subota

WW3?

Izrael će napasti Iran

Izraelski napad na iranske nuklearne lokacije čini se 'neizbježan' s obzirom da sankcije kojima svijet želi Iranu uskratiti tehnologiju za proizvodnju atomskog oružja očito ne donose rezultata.

"Nastavi li Iran sa svojim programom za razvoj nuklearnoga oružja, mi ćemo ga napasti. Sankcije su nedjelotvorne", rekao je ministar prometa Shaul Mofaz, jedan od zamjenika izraelskoga premijera Ehuda Olmerta, za tiražni dnevnik Yedioth Ahronoth.

"Napad na Iran, radi sprečavanja njegovih atomskih planova, bit će neizbježan", rekao je taj nekadašnji vojni zapovjednik koji je bio i ministar obrane.

To je dosad najeksplicitnija prijetnja Iranu koju je izrekao jedan član Olmertove vlade koja je poput Busheve administracije upotrebu sile uglavnom dala naslutiti kao posljednju mogućnost pokaže li se da su UN-ove sankcije slijepa ulica.

Iran se protivi zapadnom pritisku da odustane od programa obogaćivanja urana jer tvrdi da mu on služi samo za mirnodopske svrhe, a ne za proizvodnju atomskog oružja.

Vlasti u Teheranu već su zaprijetile da će uzvratiti Izraelu, a vjeruje se da je Izrael jedina bliskoistočna atomska sila.

Također, u slučaju napada na Iran, zaprijetio je Teheran, bit će napadnute i američke mete u Perzijskom zaljevu.


(net.hr)

Iako sam mislio da ce mi slijedeci post biti ispunjen pozitivnim stvarima koje mi se desavaju, danasnja vijest koju sam procitao mi zaista ledi krv u venama!

Pa jesu li ovi vise normalni?

Igraju se macke i misa. I to ko? Dvije zemlje od kojih jedna ima na stotine nuklearnih bombi i druga ciji ludi predsjednik privlaci paznju svjetskih politicara svojom pricom o nuklearnom programu... Koja je od ove dvije zemlje ludja? Ja nisam siguran. Ali se bojim da ce nas u dogledno vrijeme sve doci glave! Na ovaj ili onaj nacin.

Da li male zemlje svijeta imaju pravo da nesto kazu? Ili svjetsku politiku, kao i njenu sigurnost, diktiraju samo oni najveci. Pri tome da ne zaboravimo - jedna od tih najveci je tako pokvareno daleko od svih desavanja da vrlo lako moze da se igra sudbinom drugih bez da sebe direktno ugrozi.
Dvolicno!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.